لوگوی کیان خودرو
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
ترمز abs چیست و چگونه کار میکند

ترمز abs چیست و چگونه کار می کند؟

توقف خودرو در سریع ترین زمان ممکن در یک جاده لغزنده می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. از این رو تکنولوژی سیستم ترمز ضد قفل absبه میان آمد تا این مشکل را برطرف سازد. در واقع، در سطوح لغزنده، حتی رانندگان حرفه ای هم نمی توانند بدون ترمز ABS به سرعت خودرو را متوقف کنند.

بنابراین ما در این مقاله، قصد داریم صفر تا صد سیستم های ترمز ضد قفل را به شما آموزش داده و بگوییم ترمز abs چیست و چگونه کار می کند؟ همینطور طریقه استفاده از ترمز ای بی اس به چه صورت است؟ پس توصیه می کنیم فرصت مطالعه این محتوا را از دست ندهید.

ABS چیست؟

ABS به معنای سیستم ترمز ضد قفل، یک ویژگی ایمنی است که از قفل شدن چرخ ها هنگام ترمزگیری و لغزش خودرو جلوگیری می کند.

ABS از حسگرهای کامپیوتری و شیرهای برقی تشکیل شده است که سرعت چرخ را کنترل می کنند. ABS زمانی که چرخ ها هنگام گرفتن ترمز اضطراری، قفل می شوند، نیروی کافی برای حفظ کشش با سطح جاده را آزاد می کند. به عنوان دیگر وظیفه ترمز ABSمی توان گفت که به رانندگان اجازه می دهد تا با تغییر فشار ترمز، کنترل بیشتری بر خودرو داشته باشند.

بدون سیستم ترمز absاحتمال لغزش و واژگونی خودرو و از دست دادن کنترل فرمان بسیار افزایش می یابد. ABS به ویژه برای کنترل سرعت چرخ ها در سطوح لغزنده مهم است. با این حال، ABS لزوماً فاصله توقف خودرو را کوتاه نمی کند.

در بیشتر سطوح، خودروی مجهز به ترمز ای بی اس احتمالا سریعتر از خودروی بدون ABS متوقف می شود. اما در سطوح لغزنده، ABS فعال شده با ترمز شدید ممکن است فاصله توقف را افزایش دهد و در عین حال به رانندگان اجازه می دهد تا کنترل فرمان را حفظ کنند.

بنابراین می توان گفت یکی از ویژگی هایی که در خرید خودرو با کیفیت بسیار حائز اهمیت است، مجهز بودن ماشین به سیستم ترمز ضد قفل abs می باشد.

اجزای ترمز abs

نحوه عملکرد ABS

پیش از رواج ترمزهای ضد قفل، احتمال لیز خوردن چرخ ها در جاده های لغزنده بسیار بیشتر بود که امروزه سیستم ABS این مشکل را حل کرده است.

ABS شامل سنسورهای سرعت چرخ، یک واحد کنترل الکترونیکی (ECU)، سوپاپ ها و یک پمپ می باشد. این سیستم به حسگرهایی متکی است که دائماً سرعت چرخ های خودرو را کنترل می کنند.

پیشنهاد ما به شما:  لیسه گیری خودرو چیست و چگونه انجام می شود؟

نحوه عملکرد ترمز abs به این صورت است که سنسورها اطلاعات را به ECU ارسال کرده و واحد کنترلر ABS که همیشه به دنبال کاهش سریع سرعت است، یک سیگنال اولیه برای قفل شدن چرخ ها می فرستد.

هنگامی که کنترلر، کاهش سرعت یا توقف اضطراری را تشخیص می دهد، از یک سوپاپ در خط ترمز برای کاهش فشار به چرخ استفاده می نماید. سپس کنترلر از یک پمپ برای افزایش مجدد فشار استفاده می کند تا زمانی که سرعت چرخ ها بیش از پیش کاهش یابد.

آشنایی با اجزای سیستم ترمز ضد قفل

اکنون که با عملکرد ترمز abs آشنا شدیم، لازم است مروری بر اجزای این مدل ترمز داشته باشیم که برای ایمن تر کردن این سیستم خودرو گرد هم جمع شده اند. البته اگرچه ABS به اندازه فناوری سیستم ترمز اضطراری خودکار پیشرفته نیست، اما شامل چندین بخش مهم می شود. اجزای ترمز abs به شرح زیر هستند:

سنسورهای سرعت چرخ

اگر از طرح خرید اقساطی خودرو داخلی یک مدل مجهز به ترمز abs را انتخاب می کنید، باید بدانید که هر چرخ ماشین شما دارای یک سنسور سرعت چرخ می باشد. این سنسور از یک حلقه مغناطیسی سوراخ دار و یک سنسور با اثر هال تشکیل شده است.

با چرخش چرخ، میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط حلقه به صورت دوره ای تغییر می کند. سنسور اثر هال این داده ها را جمع آوری کرده و حسگر را قادر می سازد تا سرعت چرخ ها را محاسبه کند.

واحد کنترل الکترونیکی (ECU)

درست مانند CPU که مغز یک کامپیوتر است، ECU نیز کامپیوتری است که بر عملکردهای حیاتی ماشین شما نظارت می کند. البته شایان ذکر است که خودرو دارای چندین ECU می باشد که هر یک به بخش خاصی از وسیله نقلیه تعلق دارند.

این واحد کنترل کننده در سیستم ترمز ABS بر عملکرد صحیح این قسمت و انجام درست آن نظارت می کند.

سیستم های هیدرولیک

هنگامی که پدال ترمز خودرو را فشار می دهید، سیستم هیدرولیک فعال می شود که مسئول انتقال مایع ترمز به لنت ها است. این مایع به چرخ ها فشار وارد می کند و همین امر مستقیماً با نیرویی که به پدال ترمز وارد می کنید، ارتباط دارد. بنابراین هر چه با فشار بیشتری بر روی پدال ترمز ضربه بزنید، فشار بیشتری هم به چرخ ها برای توقف وارد می شود.

طریقه استفاده از ترمز ای بی اس

انواع ترمزهای ABS

سه نوع اساسی از سیستم های ترمز ضد قفل وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا خواهیم شد.

چهار کانال و چهار سنسور سرعت

این سیستم دارای سنسور سرعت و سوپاپ مجزا در هر چهار چرخ می باشد. این بهترین نوع سیستم ترمز ضد قفل است چرا که هر چرخ را به طور مجزا کنترل می کند و حداکثر نیروی ترمز را تضمین می کند. از دیگر مزایای این مدل می توان به کنترل کشش بهتر اشاره کرد.

سه کانال و سه سنسور ABS

این مدل بیشتر در وانت ها و کامیون ها به چشم می خورد. در این سیستم، هر دو چرخ جلو دارای سوپاپ های مجزا و سنسورهای سرعت و چرخ های عقب نیز دارای یک سوپاپ و یک سنسور سرعت در محور عقب هستند. از آنجایی که چرخ های عقب با هم نظارت می شوند، هر دو چرخ باید قفل شوند تا ABS فعال شود.

پیشنهاد ما به شما:  6 نکته ی کلیدی عدم بالانس چرخ ها

یک کانال و یک سنسور ABS

این سیستم دارای یک سوپاپ و یک سنسور سرعت برای نظارت بر هر چهار چرخ است که در محور عقب قرار دارد. abs تک کانال معمولاً در وانت هایی با محور عقب ضد قفل یافت می شود و کمترین کارایی را در مقایسه با مدل های پیشین دارد.

بنابراین اگر به دنبال بهترین شرایط خرید خودرو اقساطی هستید، توصیه می کنیم حتما به نوع ترمز خودرو هم توجه داشته باشید.

مزایای سیستم ترمز ABS

ترمزهای abs با توجه به مزایای بسیاری که دارند، توانسته اند مورد استقبال بسیاری از خودروسازان قرار گرفته و وجود آن ها در بیشتر خودروهای امروزی به چشم می خورد. بنابراین اگر شما هم به دنبال بهترین شرایط فروش اقساطی خودرو خارجی هستید، توجه به نوع سیستم ترمز آن را فراموش نکنید. از جمله مزایای ترمز ای بی اس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کنترل فرمان و خودرو را افزایش می دهد.
  • سیستم کنترل کشش را فعال می کند.
  • به عنوان مهم ترین مزیت ترمز ضد قفل می توان گفت که از قفل شدن چرخ ها جلوگیری می کند که این سایش ناهموار لاستیک ها را کمتر می نماید.
  • در اکثر شرایط، عملکرد ترمزگیری بهتر را مهیا می سازد.
  • ABS ایمنی بیشتری را ارائه می دهد.
  • به طور قابل توجهی خطر لغزش هنگام گرفتن ترمز را کاهش می یابد.
  • از لنت ترمز و دیسک ترمز بهتر استفاده می کند.

مزایا و معایب استفاده از ترمز ای بی اس

معایب سیستم ترمز ABS

اما مانند هر سیستم دیگری در وسیله نقلیه شما، ترمز ضد قفل هم خالی از اشکال نیست. از این رو در این قسمت به معایب ترمز ای بی اس هم اشاره ای داشته ایم:

  • در برخی مواقع، ترمز ABS فاصله توقف را افزایش می دهد.
  • رانندگان با تجربه اغلب می توانند بهتر از ترمزهای ABS با یک خودروی مجهز به ترمز معمولی، ماشین را متوقف کنند.
  • هزینه وسیله نقلیه را افزایش می دهند.
  • تعمیر و نگهداری آن ها هزینه بیشتری دارد.
  • به دلیل وجود یک سنسور اضافی و یک کنترلر، پیچیدگی فنی وسیله نقلیه را افزایش می دهند.

هواگیری ترمز ای بی اس

همانطور که تا به اینجا مطالعه کردید، دانستیم که ترمز ای بی اس چیست اما یکی از مشکلاتی که این مدل ترمز با آن سروکار دارد، نفوذ هوا به درون سیستم ترمز است که نیاز به تنظیم ترمز ای بی اس دارد.

خالی شدن مخزن روغن ترمز، سوراخ شدن یا عدم آب بندی قطعات و تعمیر اجزای سیستم ترمز از جمله مواردی هستند که سبب هواگیری ترمز ای بی اس می شوند. بنابراین لازم است 2 الی 3 سال یکبار نسبت به تست ترمز ای بی اس اقدام نمایید.

علاوه بر این اگر با مشکلاتی از قبیل موارد زیر روبرو شدید، باید بدانید که احتمالا هوا به درون سیستم abs خودروی شما نفوذ کرده است:

  • عدم عملکرد صحیح ترمز
  • پایین رفتن ناگهانی پدال ترمز
  • افزایش مسافت توقف
  • وجود مواد زائد در روغن ترمز

5 دلیل روشن شدن چراغ ABS

چراغ ترمز abs می تواند شما را از کارکرد صحیح این سیستم آگاه سازد. بنابراین اگر دیدید که این چراغ روشن شده است، لازم است تا نسبت به بررسی آن اقدام کنید. از جمله دلایل روشن شدن چراغ ای بی اس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خرابی ماژول ABS
  • سطح پایین روغن ترمز
  • شکسته شدن سنسورهای سرعت چرخ
  • غیر فعال شدن سیستم abs
  • پمپ هیدرولیک معیوب
پیشنهاد ما به شما:  11 مورد از مهمترین نکات افزایش طول عمر ماشین

خطرات رانندگی با چراغ ABS روشن

همانطور که مطالعه کردید، دانستیم که ترمز ضد قفل چه محاسنی داشته و تا چه اندازه می تواند در ایمنی خودرو اثرگذار باشد اما اگر چراغ این سیستم روشن شود و همچنان به رانندگی ادامه دهیم، چه؟

با وجود روشن بودن چراغ ABS، شما همچنان می توانید با استفاده از ترمزهای معمولی به رانندگی خود ادامه دهید اما از آنجا که روشن بودن این چراغ به معنی مشکلی در سیستم ترمز ضد قفل است، توصیه می کنیم هر چه سریع تر به یک مکانیکی مراجعه نمایید چرا که در صورت نیاز، به دلیل قطع ترمز abs نمی توانید از آن بهره ببرید.

 

 

سوالات متداول

آیا ترمز abs در کاهش تلفات تاثیر داشته است؟

طبق مطالعات انجام شده می توان ادعا کرد که تجهیز خودروها به سیستم ترمز ضد قفل تاثیر به سزایی در کاهش تلفات به خصوص در تعداد تصادفات، کاهش واژگونی ماشین ها و برخورد وسیله نقلیه با سایر اجسام داشته است.

علت نقص در عملکرد ترمزهای abs چیست؟

ترمزهای abs زمانی بهترین عملکرد را دارند که لاستیک ها به درستی باد شده باشند. از جمله علل رایج نقص در عملکرد این نوع ترمزها می توان به فرسودگی لنت ها و یا روغن ترمز کثیف اشاره کرد.

آیا ABS فاصله توقف را کاهش می دهد؟

اکثر مردم این تصور را دارند که ABS باعث می شود خودروهایشان در مدت زمان کوتاه تری توقف کنند، اما همیشه اینطور نیست. از آنجایی که ABS برای جلوگیری از قفل شدن لاستیک ها به طور مکرر نیروی وارد شده به چرخ ها را تغییر می دهد، می تواند فاصله توقف را بیشتر کند. نکته مهمی که در اینجا باید درک کرد این است که یک سیستم ترمز ضد قفل به جای توقف سریع تر وسیله نقلیه، کنترل بیشتر را برای راننده فراهم می کند.

یک موتور ABS چقدر باید دوام بیاورد؟

طول عمر موتور abs به شرایط رانندگی و شیوه تعمیر و نگهداری خودرو بستگی دارد. سیستم های مدرن اگر به درستی نگهداری شوند می توانند تا 160 هزار کیلومتر دوام بیاورند. همچنین استفاده از روغن ترمز با کیفیت در این امر بسیار تاثیر گذار است. اگر روغن ترمز نادیده گرفته شود، آلاینده ها می توانند بر سیستم abs و عمر موتور پمپ تأثیر بگذارند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض محیط های پر از گرد و غبار، می تواند باعث مشکلاتی در حسگر چرخ ها شود.

چگونه می توانم بفهمم که خودروی من دارای سیستم ترمز ضد قفل است یا نه؟

وسایل نقلیه ای که مجهز به سیستم ترمز ضد قفل می باشند، معمولاً دارای نشانه هایی در خودرو هستند که وجود این قابلیت را تایید می کنند. علاوه بر این، باید یک نشانگر در داشبورد وجود داشته باشد که هنگام استارت زدن خودرو، نماد “ABS” را نشان دهد. با این حال، اگر اینطور نیست، می توانید با مطالعه دفترچه راهنمای خودرو و یا تماس با نمایندگی های وسیله نقلیه، از وجود این مدل سیستم ترمز آگاهی یابید.

3/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه ترین عرضه فروش اقساطی

فروش اقساطی شاهین پلاس

فروش اقساطی سهند

کیان خودرو برگه وقشته ماشینتو عوض کنی با ارائه ی انواع تسهیلات کوتاه مدت و

فروش اقساطی از هر برند